NGINX εναντίον Apache: Ποιος διακομιστής είναι κατάλληλος για εσάς;

Τόσο το Apache όσο και το NGINX (προφέρεται «Engine-X») προσφέρουν τεχνολογία διακομιστή ανοιχτού κώδικα αρκετά ικανοποιητική για την κατασκευή και την υποστήριξη των ιστοσελίδων σας. Ωστόσο, ποιο είναι κατάλληλο για εσάς; Για να είστε σίγουροι ότι η ιστοσελίδα σας κατασκευάστηκε και λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον τύπο διακομιστή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Το Apache υπήρξε μια σταθερή επιλογή για πάνω από 20 χρόνια και υπάρχουν πολλοί πόροι για να βοηθήσουν τους προγραμματιστές ιστού να το μάθουν και να το διαχειριστούν. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία σχεδίασης στον κώδικα του μπορεί να είναι περιοριστικοί παράγοντες για τις σύγχρονες απαιτήσεις του internet. Παρόλο που μπορεί να είναι λιγότερο δημοφιλές, το NGINX δεν έχει το δίκαιο μερίδιο των πλεονεκτημάτων του και το μερίδιο αγοράς του αυξάνεται.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς η επιλογή του διακομιστή σας είναι πλήρως υπό τον έλεγχό σας και γιατί αυτό έχει σημασία. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσουμε το NGINX και το Apache, θα τα συγκρίνουμε και θα σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποιο είναι κατάλληλο για τον ιστότοπό σας. Ας αρχίσουμε!

Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξετε προσεκτικά τον διακομιστή Web σας

Μαζί, τα Apache και NGINX είναι υπεύθυνα για την εξυπηρέτηση άνω του 50% της επισκεψιμότητας στο Διαδίκτυο . Αυτό τους καθιστά τους δύο πιο κοινούς διακομιστές ιστού ανοιχτού κώδικα στον κόσμο.

Ακριβώς όπως έχετε την επιλογή του web host , μπορείτε επίσης να αποφασίσετε σε ποιον διακομιστή θέλετε ο ιστότοπός σας να λειτουργεί. Είναι σημαντικό να λάβετε τη σωστή απόφαση. Και οι δύο λύσεις είναι ικανές να χειριστούν ποικίλους φόρτους εργασίας, αλλά καθεμία λειτουργεί λίγο διαφορετικά.

Δεν υπάρχει κανένας τέλειος διακομιστής για όλους – ποια τεχνολογία θα επιλέξετε εξαρτάται από τους στόχους και τις ανάγκες σας (όπως θα συζητήσουμε παρακάτω). Η επιλογή ενός διακομιστή που είναι ισχυρή εφαρμογή μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργικότητα και την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας.

Εισαγωγή στο Apache και το NGINX

Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να εισαγάγετε τους δύο μεγάλους παίκτες στον κόσμο των διακομιστών ιστού. Πρώτα, έχουμε το Apache HTTP :

Αυτός ο διακομιστής αναπτύσσεται και συντηρείται από μια μεγάλη ομάδα προγραμματιστών μέσω του Apache Software Foundation. Είναι ένας διακομιστής ιστού ανοιχτού κώδικα, υψηλής απόδοσης και ασφαλής που έχει κατασκευαστεί ώστε να συμμορφώνεται με τα τρέχοντα πρότυπα HTTP.

Το Apache HTTP είναι ο πιο δημοφιλής διακομιστής ιστού στο Διαδίκτυο από το 1995. Δεδομένου ότι είναι το αρχικό έργο του Apache Software Foundation και το πιο δημοφιλές λογισμικό τους, συχνά αναφέρεται απλώς ως «Apache».

Στη συνέχεια, το NGINX είναι μια πλατφόρμα διακομιστή ιστού που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί σύγχρονες απαιτήσεις ιστού:

Αρχικά σχεδιάστηκε ως απάντηση στην πρόκληση της εξυπηρέτησης δεκάδων χιλιάδων συνδέσεων, μια απαίτηση για το αναπτυσσόμενο, τότε, internet . Επομένως, η τεχνολογία επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού χρηστών ταυτόχρονα με αποτελεσματικό τρόπο. Το NGINX κυκλοφόρησε στο κοινό το 2004 και σταθερά αύξησε την δημοτικότητα του.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διακομιστών Apache και NGINX

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν διακομιστή ιστού που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου ιστότοπού σας. Το Apache είναι μια επιλογή πλούσια σε χαρακτηριστικά, για παράδειγμα, αλλά το NGINX προσφέρει ανώτερη αποδοτικότητα πόρων.

Ωστόσο, αυτή είναι μια απλοποίηση του τι προσφέρουν οι δύο τεχνολογίες. Τώρα, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

Apache

Το Apache βρίσκεται στη σκηνή για πολύ περισσότερο από το NGINX και εξακολουθεί να θεωρείται κορυφαία επιλογή από πολλούς ιδιοκτήτες και προγραμματιστές ιστότοπων. Τρέχει σε σχεδόν οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και επωφελείται από εξαιρετική τεκμηρίωση και ολοκληρωμένη υποστήριξη με άλλα δημοφιλή προγράμματα λογισμικού.

Μερικά άλλα βασικά οφέλη του Apache περιλαμβάνουν ότι:

  • Ακολουθεί μια προσέγγιση πολλαπλών νημάτων για την επεξεργασία αιτημάτων πελατών
  • Διαχειρίζεται δυναμικό περιεχόμενο στον ίδιο τον διακομιστή ιστού
  • Δυναμικά φορτώνει και εκφορτώνει μονάδες (καθιστώντας την πιο ευέλικτη)
  • Έχει σχεδιαστεί από την αρχή ως διακομιστής Ιστού

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Apache δεν μπορεί να επεξεργαστεί πολλαπλά αιτήματα ταυτόχρονα όταν η κυκλοφορία στον ιστό γίνεται βαριά. Αυτό συμβαίνει επειδή ακολουθεί μια προσέγγιση πολλαπλών νημάτων για την επεξεργασία αιτημάτων πελατών και κάθε νήμα μπορεί να χειριστεί μόνο μία σύνδεση κάθε φορά.

NGINX

Σε αντίθεση με το Apache, το NGINX έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται τις απαιτήσεις του σημερινού ιστού. Επικεντρώνεται στην αποδοτικότητα και έχει μια ελαφριά αρχιτεκτονική και υψηλή ταυτόχρονη.

Μερικά από τα βασικά οφέλη του NGINX είναι ότι:

  • Χρησιμοποιεί μια προσέγγιση βάσει συμβάντων για την εξυπηρέτηση αιτημάτων πελατών
  • Επεξεργάζεται πολλαπλά αιτήματα πελατών ταυτόχρονα και αποτελεσματικά, ακόμη και με περιορισμένους πόρους υλικού
  • Μπορεί να χειριστεί πολλές συνδέσεις μέσω ενός νήματος
  • Μπορεί να αναπτυχθεί ως αυτόνομος διακομιστής HTTP, για τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής του διακομιστή ιστού με ελάχιστους πόρους

Το σημαντικότερο μειονέκτημα του NGINX είναι ότι δεν μπορεί να επεξεργαστεί εγγενώς δυναμικό περιεχόμενο. Για να χειριστεί την PHP και άλλα αιτήματα για δυναμικό περιεχόμενο, το NGINX πρέπει να τα μεταβιβάσει σε εξωτερικό επεξεργαστή για εκτέλεση και να περιμένει την αποστολή του περιεχομένου που αποδίδεται (επιβράδυνση της διαδικασίας).

Πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο διακομιστή για την ιστοσελίδα σας

Στα περισσότερα σημεία, και οι δύο αυτοί διακομιστές ανταγωνίζονται καλά μεταξύ τους. Ωστόσο, έχουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα. Το Apache έρχεται με μεγαλύτερη τεκμηρίωση και καλύτερη υποστήριξη για τη φόρτωση διαφόρων δυναμικών ενοτήτων της ιστοσελίδας σας, ενώ το NGINX μπορεί να εξυπηρετεί πολλές στατικές ροές περιεχομένου και πολυμέσων για υψηλών απαιτήσεων ιστοσελίδων.

Επιπλέον, και οι δύο διακομιστές προσφέρουν τώρα εμπορική υποστήριξη και εκπαίδευση. Ωστόσο, πολλοί προγραμματιστές ιστού που χρησιμοποιούν κοινόχρηστη φιλοξενία προτιμούν την άνεση του Apache. Από την άλλη πλευρά, το NGINX χρησιμοποιείται κυρίως για φιλοξενία VPS και αποκλειστική φιλοξενία .

Μια άλλη επιλογή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η χρήση Apache και NGINX σε συνδυασμό. Το NGINX μπορεί να τοποθετηθεί μπροστά από το Apache ως αντίστροφος διακομιστής μεσολάβησης. Αυτό εκμεταλλεύεται τη γρήγορη ταχύτητα επεξεργασίας του NGINX για τη διαχείριση όλων των αιτημάτων από πελάτες. Για δυναμικό περιεχόμενο ιστοσελίδων, όπως αρχεία PHP, το NGINX πραγματοποιεί μεσολάβηση του αιτήματος στον Apache, ο οποίος επεξεργάζεται τα αποτελέσματα και επιστρέφει τη σελίδα που αποδίδεται.

Η ουσία είναι ότι εάν χρησιμοποιείτε μια ιστοσελίδα υψηλής επισκεψιμότητας με πολύ στατικό περιεχόμενο, το NGINX μπορεί να είναι μια έξυπνη επιλογή που πρέπει να λάβετε υπόψη. Εναλλακτικά, εάν εκτιμάτε την υποστηρικτική κοινότητα και τον πλούτο των πόρων που παρέχει, το Apache είναι μια βολική επιλογή . Είτε κι αν επιλέξετε να πάτε, έχουμε επιλογές που ταιριάζουν στις ανάγκες του ιστότοπού σας.

Τόσο το Apache όσο και το NGINX είναι ισχυροί, ευέλικτοι και ικανοί διακομιστές ιστού. Ποιο θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και προτεραιότητές σας.

Το Apache έχει μια μεγάλη κοινότητα και πολλή υποστήριξη για να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε σε κοινά προβλήματα. Ωστόσο, το NGINX μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ταχύτητα. Εάν εκτελείτε έναν δημοφιλή ιστότοπο με πολύ περιεχόμενο, ίσως προτιμάτε το NGINX, ενώ οι νεότεροι προγραμματιστές ιστού ταιριάζουν συχνά με το Apache.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email