7 συμβουλές για να δημιουργήσετε μια καλύτερη εμπειρία χρήστη στην ιστοσελίδα σας

Η Εμπειρία Χρήστη (UX) αναφέρεται συχνά ως ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό ή τη βελτιστοποίηση του ιστότοπού σας. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε με ακρίβεια σε τι αναφέρεται αυτός ο όρος ή πώς να επιτύχετε ποιότητα UX.

Ωστόσο, το μόνο που έχετε να κάνετε για να βελτιώσετε το UX του ιστότοπού σας είναι να το κοιτάξετε από τη σκοπιά των τελικών χρηστών σας. Όταν εξετάζετε δυνατότητες όπως πλοήγηση, σχεδιασμό και απόδοση μέσω του φακού κάποιου που επισκέπτεται τον ιστότοπό σας για πρώτη φορά, μπορείτε να ρυθμίσετε τον ιστότοπό σας για επιτυχία.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι το UX και γιατί είναι σημαντικό. Στη συνέχεια, θα καλύψουμε επτά συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τις δικές σας. Πάμε!

Κατανόηση της εμπειρίας χρήστη (UX) και γιατί έχει σημασία

Το UX είναι μια κάπως αφηρημένη έννοια που σχετίζεται με την κατασκευή ιστοσελίδων. Αναφέρεται στο πόσο εύκολο και ευχάριστο είναι για τους χρήστες να χρησιμοποιούν το website σας, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συναφείς και πολύτιμες θεωρούν το περιεχόμενο και τις δυνατότητες του ιστότοπού σας.

Το κακό UX μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων που ενδέχεται να εμποδίσουν την επιτυχία του ιστότοπού σας, όπως:

 • Καθιστώντας δύσκολο για τους χρήστες να βρουν αυτό που ψάχνουν και επομένως δύσκολο για αυτούς να κάνουν μετατροπή
 • Αύξηση του ποσοστού εγκατάλειψης, επειδή οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι περαιτέρω ενέργεια πρέπει να λάβουν μόλις φτάσουν στον ιστότοπό σας
 • Λιγότεροι χρήστες που επιστρέφουν, καθώς οι επισκέπτες δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στην ιστοσελίδα σας εάν θεωρούν ότι είναι απογοητευτικό να το χρησιμοποιήσουν

Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση του UX της ιστοσελίδας σας μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα – αυξημένες μετατροπές, μειωμένο ποσοστό εγκατάλειψης και πιο πιστούς, επαναλαμβανόμενους χρήστες.

7 συμβουλές για να δημιουργήσετε μια καλύτερη εμπειρία χρήστη (UX) στον ιστότοπό σας

Δεδομένου ότι το UX καλύπτει πολλές διαφορετικές πτυχές του ιστότοπού σας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προσπαθείτε να βελτιώσετε τη δική σας. Ακολουθούν επτά συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσφέρετε μια θετική εμπειρία στους επισκέπτες σας.

 1. Απλοποιήστε το σύστημα πλοήγησής σας

Οι σαφείς, εύχρηστοι σύνδεσμοι πλοήγησης είναι κεντρικοί στο UX του ιστότοπού σας. Εάν οι επισκέπτες δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν μεταξύ των υποσελίδων της ιστοσελίδας σας, δεν θα έχουν άλλη επιλογή απο το να εγκαταλείψουν τον ιστότοπό σας χωρίς να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.

Σε γενικές γραμμές, η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα μενού. Για παράδειγμα, στον ιστότοπό μας, έχουμε ένα μενού κεφαλίδας που περιλαμβάνει πρόσβαση στην υποστήριξη, τη σελίδα σύνδεσης των πελατών μας και πληροφορίες σχετικά με τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες μας:

Ορισμένες ιστοσελίδες περιλαμβάνουν επίσης δευτερεύοντα μενού.

Αυτό παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε δευτερεύον περιεχόμενο όπως το ιστολόγιό μας, περισσότερες επιλογές υποστήριξης και το πρόγραμμα συνεργατών μας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την πλοήγησή σας απλή και κατανοητή. Δεν χρειάζεστε έναν σύνδεσμο για κάθε ανάρτηση και σελίδα στον ιστότοπό σας. Προτεραιότητα βασικού περιεχομένου όπως:

 • Η αρχική σας σελίδα
 • Η σελίδα Σχετικά με εσάς
 • Ένας τρόπος για να έρθουν σε επαφή οι χρήστες μαζί σας (όπως σελίδα επαφής ή chatbot)
 • Κατηγορίες δημοσιεύσεων ή προϊόντων (ανάλογα με τον σκοπό του ιστότοπού σας)

Οι περισσότεροι ιστότοποι δεν πρέπει να χρειάζονται περισσότερα από επτά στοιχεία στα κύρια μενού τους.

 1. Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας ανταποκρίνεται

Η κατασκευή ιστοσελίδων με έμφαση τα κινητά τηλέφωνα, αυξάνεται εδώ και χρόνια . Σε αυτήν την ημέρα και εποχή, ένας ανταποκρινόμενος ιστότοπος είναι απαραίτητος. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενό σας πρέπει να προσαρμόζεται σε μικρότερα μεγέθη οθόνης, ώστε οι χρήστες να μπορούν να δουν όλο το περιεχόμενό σας χωρίς να χρειάζεται να κάνετε μεγέθυνση ή να κάνετε επιπλέον κύλιση.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την τρέχουσα ανταπόκριση του ιστότοπού σας . Πλατφόρμες όπως το WordPress και το Drupal περιλαμβάνουν επίσης πολλές προσθήκες και άλλες επεκτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν να κάνετε το διαδικτυακό σας περιεχόμενο πιο φιλικό για κινητά.

 1. Να τηρείτε τις βέλτιστες πρακτικές προσβασιμότητας

Η «Προσβασιμότητα WCAG 2.0» αναφέρεται στο πόσο εύκολο είναι για τα άτομα με αναπηρία να χρησιμοποιούν τον ιστότοπό σας . Αυτό περιλαμβάνει τον υπολογισμό εναλλακτικών επιλογών πλοήγησης (όπως πληκτρολόγιο ή φωνητικές εντολές), παροχή υπότιτλων ή μεταγραφών για περιεχόμενο βίντεο και ήχου και πολλά άλλα.

Η τήρηση των βέλτιστων πρακτικών προσβασιμότητας ιστοσελίδων, όπως αυτές που περιγράφονται από το World Wide Web Consortium (W3C), θα επιτρέψει σε επισκέπτες που είναι κωφοί, τυφλοί ή έχουν περιορισμένες κινητικές δεξιότητες να εξακολουθούν να απολαμβάνουν τον ιστότοπό σας. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να βελτιώσει το συνολικό σας UX.

Για παράδειγμα, η χρήση ευανάγνωστων γραμματοσειρών καθιστά το περιεχόμενο πιο ευανάγνωστο για χρήστες με προβλήματα όρασης. Ωστόσο, βοηθά επίσης εκείνους σε κινητές συσκευές. Ομοίως, οι υπότιτλοι επιτρέπουν στους κωφούς χρήστες να απολαμβάνουν το περιεχόμενο των βίντεό σας, αλλά είναι επίσης χρήσιμοι σε όσους περιηγούνται στον ιστότοπό σας σε δημόσιους χώρους όπου δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ήχο.

 1. Αυξήστε την ταχύτητα του ιστότοπού σας

Οι ιστοσελίδες που χρειάζονται πολύ χρόνο για φόρτωση είναι απογοητευτικές. Η ανάγκη για ταχύτητα στην κατασκευή ιστοσελίδων είναι τρομερά επιτακτική. Η βελτίωση της απόδοσης της ιστοσελίδας σας, ώστε οι επισκέπτες να μην χρειάζεται να περιμένουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το UX σας.

Ορισμένες κοινές τεχνικές για την επιτάχυνση της ιστοσελίδας σας περιλαμβάνουν:

 • Συμπίεση και αλλαγή μεγέθους των εικόνων σας
 • Εφαρμογή προσωρινής αποθήκευσης προγράμματος περιήγησης
 • Δημιουργία δικτύου παράδοσης περιεχομένου (CDN)

Το πρόγραμμα φιλοξενίας σας μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά τους χρόνους φόρτωσης.

 1. Ενσωμάτωση επαρκούς white space

Ενώ η λειτουργικότητα είναι αναπόσπαστη για το UX, έχει σημασία και ο σχεδιασμός. Η εμφάνιση του ιστότοπού σας παίζει βασικό ρόλο στις πρώτες εντυπώσεις των χρηστών του ιστότοπού σας, οπότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η δική σας εμφανίζεται ως επαγγελματική και αξιόπιστη .

Μια καθαρή διάταξη που ενσωματώνει άφθονο white space μπορεί να σας βοηθήσει να το επιτύχετε:

Οι ακατάστατοι ιστότοποι είναι πιο δύσκολο να διαβαστούν. Παρουσιάζουν επίσης περισσότερες περισπασμούς για τους χρήστες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το ποσοστό μετατροπών σας.

 1. Βελτιστοποιήστε την παρότρυνση για δράση (CTA)

Το CTA είναι μια οδηγία που λέει στους χρήστες τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν στη διαδικασία μετατροπής:

Το κουμπί Έναρξη στην παραπάνω εικόνα είναι ένα παράδειγμα. Άλλοι περιλαμβάνουν:

 • Αγοράστε τώρα και κουμπιά Προσθήκη στο καλάθι
 • Ένας σύνδεσμος προς μια σελίδα προϊόντος ή υπηρεσίας όπου οι δυνητικοί πελάτες μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες
 • Πεδία εγγραφής λίστας email
 • Οδηγίες για το πώς να επικοινωνήσετε με την ομάδα πωλήσεών σας

Τα καλά σχεδιασμένα κουμπιά CTA διευκολύνουν τους χρήστες να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν για να επιτύχουν τους στόχους τους ενώ βρίσκονται στον ιστότοπό σας. Βελτιώνουν επίσης την πλοήγηση.

Εκτός από τη χρήση κουμπιών σε τυπικούς συνδέσμους, βοηθά να κάνετε τα CTA σας να ξεχωρίζουν με αντίθετα χρώματα. Το κείμενό τους πρέπει να είναι σύντομο, άμεσο και σαφές.

 1. Τηρήστε τα Πρότυπα Σχεδιασμού Ιστού

Η μοναδική επωνυμία και το στυλ μπορούν να βοηθήσουν τον ιστότοπό σας να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό σας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ορισμένα πρότυπα σχεδιασμού ιστοσελίδων, είναι συνήθως καλύτερο να παραμείνετε στο status quo. Οι χρήστες έχουν ορισμένες προσδοκίες για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι ιστοσελίδες. Η απόκλιση από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση.

Ορισμένες γενικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε περιλαμβάνουν:

 • Έχοντας το μενού πλοήγησης στο επάνω μέρος της σελίδας
 • Τοποθετώντας το λογότυπο σας στην αριστερή πλευρά της κεφαλίδας σας και συνδέστε το ξανά με την αρχική σας σελίδα
 • Παροχή γραμμής αναζήτησης στην κεφαλίδα σας
 • Προσθήκη συνδέσμων κοινωνικών μέσων στο υποσέλιδο σας
 • Εμφάνιση του κύριου CTA στο επάνω μέρος, ώστε να είναι ορατό χωρίς κύλιση

Εφόσον οι χρήστες αναμένουν ήδη αυτές τις λειτουργίες από τον ιστότοπό σας, θα ξέρουν πού να τις βρουν και πώς να τις χρησιμοποιήσουν χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτούν.

Συμπέρασμα

Το UX καλύπτει ένα ευρύ φάσμα στοιχείων της ιστοσελίδας σας, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού σχεδιασμού, της απόδοσης και του συστήματος πλοήγησης της. Ενώ προσπαθείτε να βεβαιωθείτε ότι όλες οι βάσεις σας καλύπτονται μπορεί να αισθάνονται συντριπτικές, είναι στη διάθεσή σας να παρέχετε στους επισκέπτες σας μια απρόσκοπτη εμπειρία.

Σε αυτήν την ανάρτηση, έχουμε καλύψει πολλές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε το UX της ιστοσελίδας σας. Η πλοήγηση είναι υψίστης σημασίας, όπως και ο σχεδιασμός και η προσβασιμότητα. Είναι επίσης βασικό να παρακολουθείτε τις ταχύτητες της ιστοσελίδας και τις δυνατότητες σχεδίασης, όπως κενό διάστημα και CTA.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email